donderdag 30 juli 2020

Nehalennia beelden bewaard in Westkapelle in een vuur verloren.





In 1647 kwam resten van een tempel gewijd aan Deae Nehalennia in Domburg boven water. In 1971 werden 300 votief altaren van een meter hoog uit de Oosterschelde gevist. Deze waren allen gewijd aan de Keltisch-Romeinse godin #Nehalennia.
De eerste votiefaltaren waren opgeslagen bij een kerk. Helaas is er brand in die kerk geweest, zodoende zijn van de eerste altaren verwoest. Alleen het votief altaar dat in Leiden werd bewaard is nog heel. Wel zijn er toen gravures gemaakt toen deze heidense vonsten boven water kwamen. Ook Mevr. Hondius Crone laat de prachtige gravures in in haar boek die toen gemaakt zijn. Boek
#Nehalennia in het Engels geschreven in de 60tiger jaren.

Vergeten Nehalennia , maar nog altijd van belang
De waarde die Nehalennia draagt, is nog altijd voor ons van belang. Zij is een rolmodel voor de autonome vrouw met het roer in haar hand. Niet een Aphrodite of een Maria/moeder/maagdverheerlijking, maar een vrouw van visie en genoegens, die schouwt en zeelieden bergt.

Nehalennia schouwt over de
#Helle. de Keltische naam van de Noordzee. Zij is overspoeld door het water. Af en toe komt zij boven water. Zij neemt ons mee in de Al-tijd, om ons in te lichten over het mysterie van duurzaam schoon zijn voordat zij zich weer door de wassende Noordzee laat verkwikken. Zij toont ons dat alle leeftijden kunnen bewegen en bewogen worden, kunnen sprankelen in pret en schitteren als parels. Nehalennia draagt haar eigen waarde in haar schoot. Zij is vrouw: vol, rijp en rond. In haar haven draagt zij een sprankelend vuur, een baken waarin zij investeert en mensen waarborgt en loutert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Meer weten over een van de onderwerpen?

Suur een mail daiadans @ planet.nl zonder spaties of bel Anneke Wittermans . Je vind alle info op
www.beweegreden.org of agenda op www.diadans.nl

 Wil je reageren of meer lezen stuur een email diadans@planet.nl of bezoek de site www.annekewittermans.nl  daar staan artikelen bij de proj...