woensdag 6 mei 2020

4 mei 2020 dansen om de gestorvene te herdenken. Dansen voor Vrede #Epe



4 mei 2020 Dansen om de gestorvene te herdenken.

Wij kennen al 75 jaar vrede dat is een kostbaar goed. Vanaf februari 2019 onderzocht Anneke Wittermans van Stichting Beweegreden mogelijkheden voor de viering van 75 jaar Vrede in 2020 . Zij startte een samenwerkingsproject met Duitse vrouwen uit Regensburg en Osnabrück. Om gezamenlijk 75 jaar Vrede te vieren. Het boek Vrijgeven, vieren van verbintenissen, die zij in 2012 heeft uitgegeven, vertaald zij momenteel in samenwerking met Duitse collega’s in het Duits, Freigeben, ein Geschenk für Friede. Nederland viert elk jaar 5 mei Vrijheid. Duitsland viert dit nimmer. 1945 eindigde de oorlog voor Duitsland pijnlijk, zeer veel steden waren gebombardeerd door de geallieerden en zij moesten capituleerden. De generaties daarna in Duitsland dragen de wond en tegelijkertijd door het verleden belast werken zij continu aan kwaliteit.
Het talent van Duitse mensen en producten is dat zij met hun nauwgezette natuur kwaliteit willen waarborgen. Wij in Nederland hebben de afgelopen 75 jaar vaak gekozen voor de Duitse kwaliteit. De erkenning van deze standvastige inzet om in de wereld kwaliteit te waarborgen komt Duitsland toe.
Na 75 jaar is het van belang om Vrede gezamenlijk te vieren met niet alleen de geallieerde maar juist ook met ons buurland. Kwijtschelden is een woord welke de Duitse taal niet kent, (zij kennen alleen het begrip Schuld Erlassen.) Wellicht kunnen we nu samenwerken en elkaar danken voor de waardevolle 75 jaar vrede die we allen hebben ondervonden. Mede door de inzet van het behoedzaam handelen van de naoorlogse generatie.
Door Quarantaine vanwege Covid19 kunnen we elkaar niet over de grens ontmoeten om een wederzijdse performances aan te bieden in Duitsland en Nederland. Anneke Wittermans heeft samen met de zangeres Suzan van der Voort een aantal performances uitgevoerd (eerder dansten zij op 18 en 19 april bij de Boskamp en Klaarbeek in Epe) en nu met 4 en 5 mei 2020 op verschillende locaties o.a. Kuipersheem en de Boskamp en bij het monument in het Sweerts de Landas-Park-park. Zij dansten zonder publiek en hebben een eenvoudige opname gemaakt. Deze zijn te zien op Anneke Wittermans Youtube kanaal.

Anneke Wittermans en Suzan van der Voort zang van www.beweegreden.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Meer weten over een van de onderwerpen?

Suur een mail daiadans @ planet.nl zonder spaties of bel Anneke Wittermans . Je vind alle info op
www.beweegreden.org of agenda op www.diadans.nl

 Wil je reageren of meer lezen stuur een email diadans@planet.nl of bezoek de site www.annekewittermans.nl  daar staan artikelen bij de proj...